CLAAS ARION 460- finalist za izbor traktorja leta 2016

CLAAS ARION 460- finalist za izbor traktorja leta 2016
02.12.2015

Novi Arion 400

 

V novo uvedeni kategoriji za mednarodni izbor traktorja leta – najboljši vsestranski traktor (Best utility) je med ostalimi finalist Claas Arion 460, najmočnejši model v novi seriji Arion 400, ki je na trg prišla pred dobrim letom. Nova Claasova serija Arion 400 obsega šest modelov maksimalne moči od 67 do 104 kW/90 do 140 KM. Traktorji so bili razviti kot kompaktni traktorji za vsestransko uporabo in so praktično v celoti novi. Kot prvi je Claas v tem območju moči vgradil motorje stopnje 4 (Tier 4 filnal) za izpušne pline, ki jo dosegajo s kombinacijo dizelskega oksidacijska katalizatorja (DOC) in SCR katalizatorja oz. obdelavo izpušnih plinov s sečnino (AdBlue). Motorji FPT, ki so tudi v tej seriji zamenjali DPS motorje, so štirivaljni, s prostornino 4,5 l, z vbrizgom goriva preko skupnega voda, turbinsko polnjeni in s hlajenjem polnilnega zraka in prihajajo iz serije NEF.

 

Gima menjalnik in pestra izbira hidravlike

 

Menjalnik s 16/16 prestavami je uveljavljeno gonilo s štirimi skupinami in štirimi prestavami skupne Claas in MF tovarne Gima. Predelali pa so krmiljenje menjalnika in ga označujejo kot robotizirano. Ne le štiri prestave, pač pa tudi skupine lahko izbiramo elektrohidravčilno in pod obremenitvijo s stikalom na večnamenski ročici, ali pa vklopimo samodejno izbiro prestav. Z večnamensko ročico krmilimo sprednji nakladalnik (funkcija križne ročice), menjalnik, zadnje hidravlični dvigalo, shranjeno število vrtljaje motorja in električno 3. in 4. hidravlični ventil (opcija).

Standardno so Arion 400 opremljeni z odprtim hidravličnim sistemom in črpalko zmogljivosti 60 l/min. Po naročilu je na voljo enake sistem a s pretokom 98 l/min, ki ga dajeta dve črpalki s pretokom 57 in 41 l/min. Prva oskrbuje hidravlične ventile, druga pa zadnje hidravlično dvigalo, a pri potrebnih večjih pretokih za zunanje porabnike lahko s pritiskom na gum oba kroga spojimo. Prič v tem območju moči je opcijsko na voljo Load Sensing hidravlična naprava s pretoki do 110 l/min.

 

Udobna kabina z inovativno streho

 

Kabina je na voljo v štirih izvedbah in štirimi izvedbami strehe. Najbolj v oči pade panoramska kabina z v streho podaljšano sprednjo šipo. Dejansko sta to dve polikarbonatni šipi, a na prehodu zlepljeni le v tanki liniji namesto vpeti v običajni prečni nosilnik. Za varovanje pred soncem se strešna šipa zapre s kompaktno zaveso. Ta izvedba strehe kabine je bila na letošnjem sejmu SIMA v Parizu nagrajena z zlato medaljo. Na voljo je tudi izvedba kabine s petimi stebri in brez desni vrat, namenjena predvsem za komunalne dejavnosti. S kabino z nizko streho Arion 400 dosega višino 2,48 m, kar je ena najmanjših višin v tej kategoriji moči. Po naročilu je na voljo tudi posamezno vzmetenje sprednjih koles, ki so do sedaj vgrajevali v seriji 500 in 600, ter vzmetenje kabine. Od letošnjega leta naprej je na voljo tudi funkcija hitrega zamika sprednjih koles, kar pomeni, da z manj vrtljaji volana zamaknemo sprednja kolesa in tako dosežemo še večjo okretnost (npr. pri delu s sprednjim nakladalnikom).

 

Najmočnejši model v seriji Arion 460 je finalist za traktor leta 2016 v kategoriji najboljši vsestranski traktor. Na sliki je izvedba z vzmeteno sprednjo premo in streho kabine s klasičnim strešnim oknom (loputo).

 


Inovativna v streho podaljšana sprednja šipa (dejansko dve zlepljeni šipi) omogoča neoviran pogled na povsem dvignjen sprednji nakladalnik (mala slika). Z zlato medaljo nagrajena rešitev na razstavi SIMA.